Andrea over haar vrijwilligerswerk bij Villa Joep

Andrea werkt als HR-consultant bij VZVZ, maar daarnaast zet ze zich sinds januari 2024 als vrijwilliger in voor Villa Joep. Deze stichting strijdt tegen neuroblastoom, een agressieve vorm van kinderkanker. Jaarlijks krijgen 25 tot 30 kinderen in Nederland deze diagnose, en slechts 30% overleeft de ziekte. Villa Joep zamelt geld in voor onderzoek met de belofte dat iedere ontvangen euro volledig wordt besteed aan het onderzoek naar neuroblastoom. en biedt ondersteuning aan families en medisch personeel.
Hoe ben je bij Villa Joep terechtgekomen?
Andrea zag een oproep op LinkedIn waarin Villa Joep HR-expertise zocht. Ze nam contact op en ontdekte dat haar kennis en ervaring goed van pas kwamen. Samen met een collega houdt ze zich bezig met het werven, onboarden en binden van vrijwilligers , werkzaamheden die veel overeenkomsten vertoont met haar werk bij VZVZ. “Villa Joep is een kleine organisatie, volledig draaiend op vrijwilligers, maar net als bij VZVZ werken we met z’n allen aan één doel. Die verbondenheid voel je enorm.”
Pas later ontdekte Andrea dat de oprichter van Villa Joep een ex-collega was, die de stichting oprichtte na het verlies van haar zoon Joep aan neuroblastoom. “Dat maakt het extra bijzonder om me hiervoor in te zetten.”
Hoe combineer je dit met een fulltime baan?
Het vrijwilligerswerk kost Andrea gemiddeld twee tot vier uur per week en is goed te combineren met haar werk. “Eens per maand spreken we fysiek af, maar veel kan online. Daarnaast help ik bij evenementen, zoals de verkoop van Villa Joep-olifantjes op de schaatsbaan in Haarlem.” En de Circuit Run op 30 maart in Zandvoort. Door direct betrokken te zijn, bijvoorbeeld op een familiedag waar ze ouders en kinderen ontmoet, ervaart ze de impact van Villa Joep nog sterker. “Dan besef je weer precies waarvoor je het doet.”
Zijn er vaardigheden uit je HR-werk die je hier kunt toepassen?
Zeker. Andrea houdt zich binnen Villa Joep bezig met in-, door- en uitstroom van vrijwilligers. Daarnaast zet ze haar netwerk in om activiteiten te organiseren. “Het draait allemaal om het binden en motiveren van mensen, net als in mijn dagelijkse werk.”
Wat zou je zeggen tegen mensen die twijfelen over vrijwilligerswerk?
“Ik zou het altijd aanraden, maar kies iets dat echt bij je past. Het geeft energie, je ontmoet nieuwe mensen en je werkt niet alleen voor geld, maar ook voor een goed doel.” Ze benadrukt dat je niet per se structureel vrijwilliger hoeft te worden. “We zoeken ook altijd hulp bij evenementen.”
Hoe kunnen mensen bijdragen aan Villa Joep?
Voor wie geen vrijwilliger kan worden, zijn er andere manieren om bij te dragen:
- Bezoek evenementen en toon je steun.
- Word donateur via de website.
- Koop het Villa Joep-olifantje, de mascotte van de stichting.
Meer informatie is te vinden op de website van Villa Joep.