Penvoerder van informatiebeveiligingsbeleid

Afbeelding
Donald Lubbers
Donald Lubbers
Security Officer

2,5 jaar werkt onze Security Officer Donald Lubbers uit Voorburg nu bij VZVZ. In corona tijd binnengekomen, inmiddels op de fiets naar het mooie kantoor in Den Haag en al helemaal ingewerkt in de wondere wereld van digitale medische gegevensuitwisseling. Maar wat doet een Security Officer nou zoal?

Bij VZVZ hebben we verschillende producten en diensten in beheer. Bij de afdeling Risk & Security maken ze de hele ‘’levenscyclus’’ van zo’n product mee. Ze zijn de penvoerder van het informatiebeveiligingsbeleid. De beveiligingseisen die daaruit voortkomen, toetsen ze tijdens het hele bestaan van een product of systeem door middel van audits en zogenaamde penetratietesten. Zo zorgt Donald ervoor dat alle data veilig blijft en uiteindelijk opgeschoond wordt als een systeem uit productie wordt genomen. Ook monitort zijn team 24x7 op nieuwe kwetsbaarheden, misbruik van gegevens of ongeoorloofde toegang tot systemen. De data waar we binnen VZVZ mee werken, moet te allen tijde goed beschermd zijn. Risk & Security zorgt voor deze bescherming en voor de continuïteit van de informatie en de systemen. Dit draagt uiteindelijk bij aan de reputatie van VZVZ. 

Het team

In het team van 4 Security Officers (en nog een teamleider) heeft ieder zijn eigen aandachtsgebied en zijn alle producten en diensten onderling verdeeld. ‘’Fijn om op die manier te werken, zodat je weet waar je aan toe bent’’, zegt Donald. Waar zijn interesses verder liggen? ‘’Bij het continue verbeteren van onze processen en de volwassenheid ervan. Deze processen helpen ons om VZVZ en haar diensten telkens weer een stukje veiliger te maken”.

Het besef en belang van security

‘’Wat het uitdagend maakt, is de grote diversiteit in systemen en diensten van VZVZ. Dit had ik me niet gerealiseerd toen ik begon. Ik werd benaderd door de recruiter van VZVZ en raakte snel geïntrigeerd door de complexiteit, de ontwikkelingsmogelijkheden en de uitdagingen waar VZVZ elke dag aan werkt. Heel gaaf! Informatiebeveiliging is vervlochten in alles wat we doen. Je hoeft hier niemand uit te leggen waarom het belangrijk is. Het besef en belang van security wordt hier door de organisatie gedragen. En dat heb ik wel eens anders meegemaakt’’, aldus Donald.

‘’Nieuwe dingen creëren is het leukste, maar als je wilt dat het blijft leven, moet je het ook onderhouden’’.