Rol van vertrouwenspersoon

Afbeelding
Vertrouwenspersoon
Marcel Settels
Vertrouwenspersoon

“Iedere situatie is uniek,” geeft Marcel Settels, vertrouwenspersoon bij VZVZ aan. “Elke keer probeer ik met de desbetreffende collega de situatie goed af te pellen. Mijn doel is om mijn collega echt bij te staan door goed te luisteren en iemand in zijn kracht te zetten.”

Empoweren

Marcel is nu ruim 6 jaar vertrouwenspersoon bij VZVZ. Hij doet dit niet alleen. Annemarie Pierick heeft de rol van externe vertrouwenspersoon. “Nu we aan het groeien zijn, komen er binnenkort nog extra vertrouwenspersonen bij,” vertelt Marcel. “Een collega komt bij een vertrouwenspersoon met integriteitskwesties. Situaties waarbij hij of zij niet bij de leidinggevende terecht kan. Het helpt vaak al door erover te praten. Het is niet de bedoeling dat we als vertrouwenspersoon de situatie overnemen maar juist dat we iemand empoweren oftewel in zijn kracht zetten.”

Collega’s helpen

Boven de 50 medewerkers is het verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben. “Wij worden bij VZVZ echt gesteund door de Ondernemingsraad en het Bestuur. En dat is belangrijk. Elk jaar rapporteren we algemeenheden aan de bestuurder. Dit gebeurt natuurlijk anoniem. Deze rapportage is belangrijk om een veilige cultuur te creëren. Ik ben jaren geleden gecertificeerd en zit in een vertrouwenspersonen groep. Dit is een intervisie groep waarin we anoniem zaken kunnen voorleggen. Hierdoor kan ik mijn collega’s nog beter bijstaan. En dat is tenslotte de reden dat ik deze rol naast mijn andere werkzaamheden voor VZVZ doe!”